Munkahelyi stressz – mit tegyünk ellene?

A munkahelyi feszültség kialakulásának több tényezője is lehet, ilyen például az elégedetlenség, vagy a kiszabott feladatok minősége– mondta el az általunk megkérdezett viselkedéskutató.

Az, hogy szeretjük-e a munkánkat, meg tudunk-e felelni a velünk szemben támasztott követelményeknek, nagyban meghatározza elégedettségünket és kedélyünket.

Munkahelyünkön töltjük időnk nagy részét, ezért a nem megfelelően megválasztott munka komoly hatással van életünkre.

Bizonyított tény, hogy a stressz kialakulása függ attól is, hogy a munkavállaló képes-e megbirkózni a rábízott feladatokkal, nem találja-e tőle idegennek azokat. Nagymértékben befolyásolják a hatékony munkavégzést a munkahely teremtette feltételek, például hogy mennyire zajos a környezet, milyen eszközök és gépek állnak rendelkezésünkre, vagy akár az, hogy mennyire megvilágított helyen dolgozunk. Emellett kiemelendőek a magánéleti problémák behatásai, a túlzott elvárások okozta teljesítménykényszer (pláne, ha ehhez még időkorlát is párosul), valamint az, hogy kollégáinkkal, főnökeinkkel milyen viszonyt ápolunk. A pszichológus hozzátette: „a feszültség megléte önmagában nem okozna problémát, azonban nagy egyéni eltérések vannak aközött, hogy kinek mekkora a teherbírása, illetve hogyan kezeli.”

Mit tehet a munkáltató? Biztosítja a megfelelő munkahelyi feltételeket, azért, hogy a szervezet rendben működjön. A munkahelyi stressz ugyanis csökkenti a cég teljesítményét. „A munkahelyi elégedettség, a megfelelő mértékű terhelés, a jutalmazási rendszer és a dolgozók egészsége mind olyan tényezők, amelyeket érdemes figyelemmel követni a szervezet hatékonysága és optimális működése érdekében.” – véli a szakember.

Mit tehetünk mi? Első lépésben válasszunk egyéniségünknek megfelelő munkahelyet. Időnk és energiánk spórolása céljából alakultak az állásgyűjtő portálok, mint a Jooble, ahol egy felületen van összegyűjtve az összes állásajánlat.

A helyesen megválasztott munkahely már fél siker.

Ezenkívül létezik sok módszer a stressz leküzdésére, ellazulásra, ezeket érdemes elsajátítani ahhoz, hogy hosszútávon elégedettek és sikeresek legyünk.

https://hu.jooble.org

Megosztom